Dünyada her 10 kişiden 2'si 15 yaşına kadar, her 10 kişiden 9'u 25 yaşına kadar düzenli olarak sigara içmeye başlıyor. 15 yaş ve üzeri bireyler arasında mevcut sigara içme sıklığı erkeklerde %32,7 ve kadınlarda %6,62 seviyelerinde seyrediyor. Türkiye’de bu oranlar çok daha yüksek.
Sigaranın zararları hakkında farkındalık artıkça içme sıklığı azalmaya devam ediyor. Ancak dünya çapında artan nüfusla birlikte 2019'da sigara içenler sayısı 1,1 milyara yükseldi ve 7,7 milyon insanın ölümüne neden oldu. Erkeklerde her 5 ölümden 1'i sigaradan kaynaklanıyor.
Sigaraya bağlı ölümlerin en önemli nedenleri kalp-damar hastalıkları, kanser ve akciğer hastalıklarıdır. Sigaranın zararları sadece bunlarla sınırlı değil, ayrıca üreme sağlığı sorunları, cinsel sorunlar, mide ülseri, dişeti hastalıkları, kemik hastalıkları, katarakt gelişimi, enfeksiyon gelişme riskinin artmasıyla ilişkilidir.
Peki sigarayı bıraktığınızda sizi ne bekler? Sadece bu objeyi hayatınızdan çıkarmakla belki tüm yaşamınızda kendinize en önemli bir hediyeyi sunmuş olursunuz.
Faydalarından bazıları:
· Kalp-damar ve akciğer ile ilgili faydaları anında gerçekleşir. Kalp krizi geçirme riski birinci yılın sonunda yarı yarıya azalır.
· Felç olma riskiniz 5-10 yıl içinde hiç sigara içmemiş olanlarla aynı düzeye iner.
· Bağışıklık sisteminizi güçlenmeye başlar.
· Birkaç yıl sonra kanser riski azalır.
· 30'lu yaşların ortasından önce sigarayı bırakan kişiler, hiç sigara içmeyenlerle yaklaşık aynı yaşam beklentisine sahip olur.
· 35 yaşından sonra sigarayı bırakmak sigaradan kaçınılan her yıl için 2-3 aylık veya her gün 4-6 saat sağlıklı yaşam beklentisini geri kazandırır.
· Ölüm oranındaki azalma 70 yaşından sonra bırakılsa bile devam eder.
· Ciltte, saçlarda, diş ve diş etinde düzelmeler çevre tarafından fark edilebilir düzeyde olur.
· Sosyal olarak daha fazla kabullenme yaşanır. Ev içi huzursuzluk azalır.
· Ruhsal streslere dayanıklılık, psikolojik sağlamlık artar. Bağımlılığın üstesinden gelmek özsaygıyı artırır.
· Kişinin öz kaynaklarına yatırım fırsatı verir.
Kısa vadeli çekici bir hazzın peşinde mi koşacaksınız yoksa sigara bırakmakla yavaş ve geç ortaya çıkan, yaşamın doğal akışına değen bir ödülü mü gözeteceksiniz. Bağımlı bir birey için ikinci seçenek tabi ki kolay olmayacaktır. Ancak içine düştüğünüz paradoksu anladıkça manevra alanınız gelişecektir.
Sağlıklı bir nesilin tütünsüz bir tercihle daha mümkün olacağı açıktır. Çoğu zaman çocuklarınızın yararına olan tavsiyeleriniz, siz sigaraya devam ettikçe yeterince samimi bulunmayabilir. Genç nesiller için en iyi ilham, ebeveynlerinizin sigarayı bırakmasıdır. Zor olsa da herkes sigarayı bırakabilir, yeter ki bırakmayı isteyin ve harekete geçin. Sigara bırakma sürecinde bir ruh sağlığı uzmanından destek almak işinizi kolaylaştıracaktır.
Sigara hakkında daha fazla detaylı bilgi için https://www.incirlipsikiyatri.com/sigara bağlantısını tıklayınız.
*Reitsma MB, Flor LS, Mullany EC, Gupta V, Hay SI & Gakidou E. (2021). Spatial, temporal, and demographic patterns in prevalence of smoking tobacco use and initiation among young people in 204 countries and territories, 1990–2019. The Lancet Public Health, 6(7), e472-e481.
*Reitsma MB, Kendrick PJ, Ababneh E, Abbafati C, Abbasi-Kangevari M, Abdoli A & Gorini G. (2021). Spatial, temporal, and demographic patterns in prevalence of smoking tobacco use and attributable disease burden in 204 countries and territories, 1990–2019: a systematic analysis from the Global Burden of Disease Study 2019. The Lancet, 397(10292), 2337-2360.
*Bilano V, Gilmour S, Moffiet T, d'Espaignet ET, Stevens GA, Commar A, & Shibuya K. (2015). Global trends and projections for tobacco use, 1990–2025: an analysis of smoking indicators from the WHO Comprehensive Information Systems for Tobacco Control. The Lancet, 385(9972), 966-976.
Comments